BIOGRAFIJA

Mezzosopranistka, avtorica glasbe in besedil ter harfistka se je z glasbo začela ukvarjati že pri štirih letih. Svojo pot je začela na Glasbeni matici, kjer je kasneje obiskovala pouk harfe na Glasbeni šoli v Ljubljani in izobraževanje nadaljevala na programu umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Tam se je osredotočila na harfo pod mentorstvom profesorja Daliborja Bernatoviča, džezovsko petje pri Ani Bezjak in solopetje pri profesoricah Leoni Bašovič in Tini Bohak.

 

Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena. Med njenimi najbolj prestižnimi nagradami sta prvo mesto na mednarodnem harfističnem tekmovanju Antonio Salieri v Italiji in zlata plaketa na državnem tekmovanju Temsig v solopetju.

 

Leta 2015 je maturirala iz solopetja in svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo smer solopetje – opera. Leta 2018 je diplomirala v razredu profesorice Alenke Dernač Bunta in se nato vpisala na magistrski študij smer solopetje pri profesorici Piji Brodnik, ki ga je zaključila leta 2021.

 

Za svoje dosežke v študijskem letu 2021/22 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Njeno magistrsko delo je vključevalo pevski recital in esej z naslovom “Vloga Agrippine” v istoimenski operi G. F. Haendla. Redno se izobražuje na pevskih seminarjih mednarodno priznanih opernih pevcev, kot so José Cura, Bernarda Fink, Janez Lotrič in Vladka Oršanić.

 

V svoji karieri je delovala na številnih področjih. Leta 2018 je kot solo alt z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo izvedla Mozartovo “Spatzenmesse” in Vivaldijevo “Glorijo v D-duru” v Slovenski filharmoniji. V letu 2018 se je predstavila tudi na gledaliških deskah v predstavi SNG Nova Gorica “Trojanke”, kjer je upodobila lik Kasandre. Predstava je premiero doživela aprila. Delo v novem prevodu Jere Ivanc je režiral Jaša Koceli. S predstavo je gostovala med drugim tudi na Cipru, v Italiji, na Poljskem in v Osijeku.

 

Sara Briški Cirman je svojo operno pot začela tlakovati leta 2019, ko je odpela vlogo Zdravnice v mini operi Iztoka Kocena z naslovom “Nepotrebna”. Leto kasneje je nastopila v prvi tamburaški operi na svetu, “Ambrož in Katarina”, in v juniju 2021 je odpela vlogo Old lady v L. Bernsteinovi operi “Kandid”.

 

Aprila 2021 je na mednarodnem pevskem tekmovanju IMMCC 2020 prejela prvo nagrado in tretje mesto. Poleti 2021 je nastopila v sklopu koncertov baročne glasbe s Slovenskim baročnim orkestrom pod taktirko Egona Mihajlovića in koncertne mojstrice Monike Toth. Avgusta 2021 je v vlogi Rosine nastopila na koncertnih izvajanjih Rossinijevega “Seviljskega brivca” pod vodstvom maestra Georga Pehlivaniana. Konec oktobra 2021 je ob spremljavi Malteških filharmonikov zapela na koncertu opernih arij v Teatru Astra na Malti pod vodstvom Joséja Cure.

 

Aprila 2022 je odpela naslovno vlogo v Haendlovi operi Agrippina v Cankarjevem domu pod umetniškim vodstvom Egona Mihajlovića in v režiji Rocca Rappla. V istem mesecu je prav tako pela na zaključnem koncertu Prague Opernfesta v Vinohrady teatru v Pragi, pod vodstvom umetniškega direktorja praške opere, maestra Jaroslava Kyzlinka. Teden za tem je z orkestrom albanske opere v Tirani zapela na opernem festivalu Marie Kraja, pod taktirko maestra Martina Andrea.

 

Junija 2022 je na Kongresnem trgu v Ljubljani in v gledališču Koper nastopila kot solistka s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v okviru festivala Imago. V avgustu je v vlogi Urške nastopila v izvirnem muzikalu Povodni mož, ki je premiero doživel v dvakrat razprodanih križankah na Festivalu Ljubljana. Mesec kasneje je kot solistka nastopila na koncertu Slovenskega baročnega orkestra v Gornjem gradu in dan za tem na koncertu slovenskih samospevov v okviru Konference Glasbene matice.

 

Novembra 2022 je z vlogo Javnega mnenja v Offenbachovem Orfeju v peklu debitirala v SNG Opera in balet Ljubljana. Decembra 2022 je v vlogi Angela miru pela v živi uprizoritvi Jaslic v Postojnski jami. Maja 2023 se je vrnila na oder ljubljanske Opere v vlogi Larine v operi Evgenij Onjegin.

 

Dejavna je tudi v popularni glasbi, kjer se podpisuje kot avtorica besedil in glasbe večine svojih skladb pod umetniškim imenom Raiven. Njen prvenec, album “Magenta”, je izdan leta 2017, sledil mu je EP REM leta 2019. Za album je prejela zlato piščal, slovensko strokovno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe.

 

Leta 2021 je zmagala na festivalu Popevka s skladbo Volkovi, nato pa se je posvetila ustvarjanju elektro-opernega projekta, katerega je napovedala s singlom Habanera. Združevanje sfer popa in opera je nadaljevala leta 2023 z izdajo singla Ikona, s katerim je napovedala EP-album Sirene.

 

Od oktobra 2020 študira psihoanalizo na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani, kar potrjuje njeno stalno strast do učenja in osebnega razvoja.

vloge

SNG Opera in balet Ljubljana | 2022

SNG Opera in balet Ljubljana | 2022

Cankarjev dom | 2022

Cankarjev dom | 2021

Operna akademija Pehlivanian | 2021

 Kulturni center Semič | 2019

Akademija za glasbo | 2018

JNANA THEATER | 2023

Magical Theatre Serpentes | 2022

Festival Ljubljana | 2022

SNG Nova Gorica | 2018

kritike

Tomaž Gržeta sigic.si, 11. 3. 2022
Read More
"S sporedom Doloroso je Raiven z dostojanstvom sodobne pop dive opozorila na svoj glas in nase kot žensko sodobnega časa. Hkrati je s svojimi glasilkami oživila glasove opernih junakinj preteklosti, jih vsaj površinsko, slogovno aktualizirala ter dosegla, da so prodrle do ušes današnjih mladih poslušalcev, prav posebej na dan žena. /.../ Raiven iz klasičnega opernega materiala na zanimiv način naredi novo, učinkovito glasbo. Ta je spoštljiva do izvirnika, citira ga in hkrati prinaša avtoričin osebni, intimni vpogled v izbrani repertoar. Raiven se ponaša z zavidljivimi glasovnimi sposobnostmi, od tehničnih do izraznih − barva in značaj njenega glasu sta kot nalašč za njen slog izražanja in izbrano tematiko. Zvočna podoba je v skladnem dialogu z vizualno pojavo umetnice. Iz njiju so jasno berljivi ideali, vplivi in navdih mlade umetnice, ki posega po raznovrstni glasbi, od klasične opere in sodobne elektronske glasbe, ki sta jedro njenega sloga, do folklorne, predvsem keltske in srednjeveške, zlasti koralne glasbe, ki veje iz aranžmajev."
Franc Križnar sigic.si, 25. 6. 2022
Read More
"Koncerta za klarinet v f-molu, št. 1, op. 73 (D, Mori). Po orkestrovi "medigri", Intermezzu iz popularne Leoncavallove opere Glumači, je sledil operni blok. Tega sta si iz popularnih arij in duetih solistično razdelili sopranistka Nika Gorič in mezzosopranistka Sara Briški Cirman. Izvrstnim interpretacijam je sledila spet več kot profesionalna spremljava obeh dirigentov in orkestra. Ne glede na dolžino koncerta je ostala igra vodilnih spremljevalcev na več kot odlični ravni. Celotno muziciranje, še zlasti pa operni blok, bi zlahka primerjali s podobnimi dunajskimi, pariškimi ipd. poletnimi slavnostnimi koncerti."
Tomaž Gržetasigic.si, 26. 4. 2022
Read More
"Vloga Agripine, cesarjeve žene in prestolonaslednikove matere, ambiciozne mojstrice zapeljevanja in spletk, je od izvajalke izjemno zahtevna tako po tehnični plati, zaradi obsega in s tem izdatne prisotnosti na odru, kot tudi zaradi vsebinske kompleksnosti lika, ki v sebi združuje vse zaplete in večino razpletov dogajanja same opere. Sara Briški Cirman, ki jo mnogi bolje poznajo pod umetniškim imenom Raiven, je Agripino interpretirala z enkratnim šarmom, eleganco in igralsko prepričljivostjo, ki bi ji jo lahko zavidala marsikatera starejša in bolj izkušena operna pevka. Svoj igralski talent je pripela na stabilno ogrodje pevskega nastopa, ki so ga odlikovale dovršenost tehnike, izenačenost in svežina glasu ter jasna dikcija. Vloga Agripine, cesarjeve žene in prestolonaslednikove matere, ambiciozne mojstrice zapeljevanja in spletk, je od izvajalke izjemno zahtevna tako po tehnični plati, zaradi obsega in s tem izdatne prisotnosti na odru, kot tudi zaradi vsebinske kompleksnosti lika, ki v sebi združuje vse zaplete in večino razpletov dogajanja same opere. Sara Briški Cirman, ki jo mnogi bolje poznajo pod umetniškim imenom Raiven, je Agripino interpretirala z enkratnim šarmom, eleganco in igralsko prepričljivostjo, ki bi ji jo lahko zavidala marsikatera starejša in bolj izkušena operna pevka. Svoj igralski talent je pripela na stabilno ogrodje pevskega nastopa, ki so ga odlikovale dovršenost tehnike, izenačenost in svežina glasu ter jasna dikcija."
Jaša Lorenčič sigic.si, 6. 4. 2019
Read More
"Raiven rapidno zaziba svojo kreativnost, zlasti vokal. Toliko vsega se zgodi na »mali« plošči, ki je očitno ustrezen izbor, saj nima mašil in ni niti najmanj zvočno skromna. Vse za to, da bi žive slike v odtujenem spancu doživel tudi poslušalec. Kdor se ne boji močnih basov, preskokov in elektropop šokov, bo te slike tudi videl oziroma bo Kaos podoživel kar epileptično. /.../ Raiven v bistvu ni nujno treba najprej zagledati. Šov je že njena glasba, tam se skrivajo vse slike, ki jih lahko ob takšni produkciji koreografira že poslušalčeva domišljija. /.../ V Kralju Babilona se Raiven vokalno ne samo izkaže, temveč nemara preseže samo sebe, pri čemer to ni golo (samo)dokazovanje, koliko zmore. Visoki intervali so dokaz prepričljivega petja, ki se je skrbno oprijelo besedila."
Ivana Maričić sigledal.org, 30. 8. 2022
Read More
"Sara Briški Cirman - Raiven je v vlogi Urške očarala z vedno zavidljivo polnim glasom, ki zlahka prehaja iz nižjih v višje registre. Prav tako se intenziteta njenega petja spretno prilagaja različno čustveno nabitim situacijam."
Marijan Zlobeckritik.si, 24. 8. 2022
Read More
"Med pevci je bila zelo impozantna Urška v interpretaciji slavne pevke Raiven (Sare Briški Cirman), pa še v rdečem kostumu, je dajala predstavi centralno figuralično in vokalno ter igralsko prezenco."
Daliborka Podboj paradaplesa.si, 15. 9. 2022
Read More
"Občutek pa je bil neverjeten, celo v zadnjih vrstah, kjer sem bila deležna tega navdušujočega objema, tudi se je aplavz večkrat sprožil na odprti sceni za nastopajoče akterje in izvedbo njihovih vokalnih vlog: aktualno pop pevko širokega vokalnega razpona: Saro Briški Cirman - Raiven / Urška."
Katja Ogrin ARS, 25. 8. 2022
Read More
"Glasbeniki so z izvedbo navdušili in na odru ustvarili pravo napetost, duet Urške in Povodnega moža z naslovom Takšna kot ti, pa bi znal ostati v ušesu. Vokalno sta blestela Sara Briški Cirman – Raiven in Jure Kopušar."
Tanja Benedik sigic.si, 28. 8. 2022
Read More
"Dobili smo vse napovedano. Pevsko je najbolj briljirala Raiven (Urška), ki se znajde tako na opernem kot na pop odru. "
Previous
Next

ŽIVLJENJEPIS

URADNE FOTOGRAFIJE